25.02.2010

REISEBREV FRA KINA - TRAVELLING EPPA 2

TORSDAG 25. FEBRUAR 2010

MARKENS GRØDE


E-postene strømmer inn til oss fra Espen som er på reportasjefotografering i Kina.
Han er blitt så godt mottatt av befolkningen på landsbygden i Yongan, Fujian, og akkurat det lyder som musikk i våre ører ! All spenning og rike opplevelser til tross : Det er spennende, og faktisk også litt skremmende, når man tenker på hva som kunne ha møtt Espen i dette store og fremmedkulturelle landet....

Men, som sagt, turen så langt har gått over all forventning !
Den lille, hvite fotografen fra Nord er blitt betraktet, observert, beskuet, berørt (faktisk), håndhilset på, invitert inn i lokalbefolkningens private hjem og er der blitt bespist med alle varianter innenfor menneskelig føde....
Han er blitt nøye veiet, og slett ikke funnet for lett !! :-) " Takk for god utført jobb Espen, " sier vi.

Mens vi er inne på akkurat emnet " Inntak av føde " , har vi en morsom historie å komme med :
Mengder med mennesker var samlet i en liten forfallen rønne av et bolighus, og alle sammen inntok et gedigent stort middagsmåltid ( som forøvrig varte i timevis ! ). Fotografen får plutselig et innskudd om å ta en titt ut av vinduet. Som tenkt, så gjort. Bildet som traff ham på netthinnen, var store mengder av hønsefjær som flagret lett rundt på bakken innimellom alle andre slags remedier..... Blikket hans falt deretter ned på tallerkenen hans. Hva var det egentlig som ble servert som hovedrett her i dag ? Jo.... nettopp .... HØNE med ris og grønnsaker !!! Kanskje ikke helt den varianten av kinesisk take-away som nordmannen var kjent med hjemmefra..... Men, men det vil helst gå bra. Og det gjorde det også denne gangen :-)

Men det må sies at skepsisen var sterkt tilstede ved neste anledning under et måltid som ble inntatt under noenlunde like boforhold..... Med den forskjell at her stod både biff-kjøtt og SJØMAT på menyen !!
Kunne noen se spor av krabbeskall eller en enslig klave med reim der kua tidligere på dagen hadde stått tjoret fast....??!! IKKE FILOSOFER NOE MER OVER DETTE ; BARE SPIS OPP MATEN DIN !
Dette, og alle andre lignende måltider, det være seg litervis av inntak av te i det typiske gamle te-huset eller lunch som ble inntatt i herskapshuset eller på luksushotellet, gikk over all forventning uten noen symptomer på ubehag for en sart skandinavisk mage !

Fortsettelse følger i neste nummer....

Med vennlig hilsen

@stri & Kalle for
Travelling Eppa for fotograf kallen i Kina


   herskapshus 1


te-hus 1
light
go for a swim.... ?


Markens Grøde
melonskall-figur
Peking Duck


Peking Duck 2
forhåpentligvis IKKE på menyen....
hotell


herskapshus 2
te-plante i blomst


te-hus 2


te-hus 3


te til NOK 1000 pr. kilo


ris-separator
sukker i te.... og Blåser av sukker-figurer


SUKKER ER GODT ! Mmmm. 
Det lokale slakter-utsalget !

23.02.2010

REISEBREV FRA KINA- TRAVELLING EPPA 1

Vi starter nå med en reisebrev-serie i bilder fra ulike områder i Kina, et område som strekker seg fra Beijing i nord til Provinsen Fujian i sør. Vi håper at dette vil være et spennende avbrekk i hverdagen for dere, og at dere dermed ønsker å følge oss på denne reisen....

Vår utspente fotograf Espen, aka Travelling Eppa, er på reportasjefotografering i Det Fjerne Østen. Han er invitert av innehaveren av et av Beijing´ s Yoga Institutt som også har sitt virke som innehaver av te-distributørfirmaet Lotus Everest.  

Det var med et ganske høyt adrenalinnivå i kroppen at Espen steg ombord på flyet på Sola Airport i Stavanger. Etter mellomlanding i København, ventet en 9 timers flytur med et av SAS-flåten sine Airbus-fly ;  destinasjon Beijing. Vel innstallert ombord senket imidlertid roen seg ettersom natten begynte å falle på, og det dermed kunne bli anledning til noen timers søvn ettersom reisen foregikk MED klokken. Zzzzzz......

I Beijing var fotografen i sitt første møte med redaktøren av fotomagasinet Pioneer Photographers, som ønsker å publisere fotograf kallens naturfotografier fra Rogaland i dette kinesiske magasinet. Via denne kanalen vil dette kunne bli en fantastisk reklame for både vår egen flotte region og også for Norge som helhet.
Nytt møte ble satt til 28. februar. Spennende !

Etter en uke i hovedstaden, har reisen fortsatt videre sørøstover, nærmere bestemt til byen Yongan nær byen Nanping i distriktet Fujian og de omkringliggende landsbygdene i dette sørøstlige området av Kina. Denne strekningen var en dagsreise : 3 timers flytur og deretter en 3 timers busstur
( toget, som opprinnelig skulle være det egentlige fremkomstmiddel, var fullt....)
En strekning på hele 2278 km !

Oppdraget her omfatter alt fra reportasjefotografering i hovedstaden Beijing i forbindelse med den kinesiske nyttårsfeiringen med tilhørende nyttårsferie, ( forøvrig årets eneste ferieuke for det kinesiske folk ), til hverdagslivet i den lille byen Yongan og landsbygdene som omkranser den.

Unike bygninger typiske for distriktet Fujian, og den unike naturen med sine enorme bambusskoger, elveleier og bratte fjellsider skal selvsagt også foreviges på minnebrikken.

Den lokale befolkningen skal fotograferes i deres daglige virke, men også portrettfotografering av landsbygdenes originale mennesketyper inngår i oppdraget.
Hvordan er dette folkets hverdag ?
Hvordan er boforholdene ? Hvilke tradisjoner er viktigst for menneskene her i denne delen av Kina ? Hvilke retter står på menyen ? Hvordan påvirker inngangen til et nytt år innbyggerne på landsbygden ?
Hvilke kontraster får man se ?

I det hele tatt : en hverdagsreportasje.

Og sist, men ikke minst, hvordan vil kineserne på landsbygden i Kina ta imot en liten hvit fotograf fra lille Norge ? En fotograf som hverken behersker språket eller er kjent med deres tradisjon og kultur ?

Følg med, så får vi høre hva fotografen selv opplever ....


Fujian-distriktet har et areal på 121.400 km2, og 2.8 millioner innbyggere. Mens byen Yongan er med sine beskjedne 150.000 innbyggere, i kinesisk målestokk, for en landsby å regne !

Det skal bli spennende å følge Espen videre på denne opplevelsesrike reisen til en totalt fremmed og ukjent kultur sett med norske øyne.

Utfordringene står formelig i kø for fotografen vår !

Fortsettelse følger i neste nummer av fotograf kallens blogg ....


Med vennlig hilsen

@stri & Kalle for

Travelling Eppa hos fotograf kallen i Kina

BAMBUSTREET I CAFÉ KALLEN

BAMBUSTREET I CAFÉ KALLEN